Osallistuin MyBotanika -tapahtumaan. Kyseessä on harvinaisten kasvien markkinat, kasvimessut, jotka järjestetään säännöllisesti. Tällä kertaa MyBotanika järjestettiin Alankomaissa, Houtenissa 31.8.2024. Matkustin messuille Suomesta asti ja toin mukanani useita ihastuttavia harvinaisia kasveja! Tässä kirjoituksessa jaan kokemuksiani messuilta ja kerron parhaat vinkkini, jos päätät joskus osallistua itse.

Törmäsin MyBotanika -tapahtumaan hyvin sattumalta sosiaalisessa mediassa, ja tajusin sen olevan noin viikon päästä. Olen itse suomalainen ja asun Suomessa, mutta olen tottunut matkustaja, ja käynyt Alankomaissakin useita kertoja. Esimerkiksi Amsterdamin sokkeloinen lentokenttä Schiphol rautatieasemineen on minulle melko tuttu. Siksi arvelin, että valmistauduttavaa ei olisi ihan niin paljoa kuin jos lähtisin täysin tuntemattomaan paikkaan.

Kärvistelin hetken, kestäisikö taloudellinen tilanteeni reissun. No siis, eihän se oikein kestäisi – mutta who cares! Kohta olisi talvi, ja kaikki kasvien roudaaminen muuttuisi paljon vaikeammaksi moneksi kuukaudeksi. Niinpä varasin liput. 

MyBotanika expo visitors

Millaista messuilla on?

Messut näyttivät olevan todella suosittu juttu. Luulin tulleeni naurettavan ajoissa, kun tulin ennen ovien avaamista. Mutta jonoa oli jo tuolloin pitkälle ulos asti. Kun ovet avautuivat, jono onneksi liikkui kuitenkin todella nopeasti.

Jono Expo Houteniin MyBotanikaan
Jono Expo Houteniin MyBotanikaan / The line to MyBotanika in Expo Houten

Kun astuin Expo Houteniin, eteeni avautui todellinen paratiisi. Minua tervehti ovella aivan uskomattoman kaunis Philodendron verrucosum, jollaisen näin ensimmäistä kertaa livenä ja sen kokoisena. Jo tässä vaiheessa tuntui melkein kuin henki salpautuisi, sillä kasvin värit olivat jotain uskomattoman maagista. En ole yleensä kiinnostunut vihreistä lehdistä – musta ja pinkki ovat juttuni – eivätkä verrucosumin nettikuvat ole olleet yleensä niin säväyttäviä, mutta livenä kasvi oli jotain aivan tajunnanräjäyttävää.

Päästyäni yli verrucosumista, annoin katseeni vaeltaa hallissa, joka täyttyi yli 100:n myyjän toinen toistaan kiehtovammista kojuista täynnä enemmän tai vähemmän harvinaisia kasveja. Jos olet suomalainen, kuvittele, että vierailet vaikka Jyväskylän Viherlandiassa tai Espoon Plantagenissa tai jossain muussa isossa kasvimyymälässä – ja sitten tee niistä kaikista kasveista harvinaisia. Ensimmäiset 15 minuuttia olin niin tiloissa, että pystyin vain katselemaan kokonaiskuvaa. Onneksi minulla oli tietty lista asioista, joita halusin tehdä, joten en jäänyt jumittamaan häkellyksissäni, vaan suuntasin Downtown Plant Clubin osastolle tekemään ensimmäiset ostokseni. Sen jälkeen kroppakin rauhoittui, ja varsinainen tapahtuman läpikäyminen alkoi.

Messuilta löytyi kaikille jotain. Aroideja, orkideoja, terraariokasveja, mehikasveja, lihansyöjäkasveja ja muuta! Eniten ehkä voitolla olivat juuri juurakkovehkat (Alocasia), flamingonkukat (Anthurium), köynnösvehkat (Philodendron) ja peikonlehdet (Monstera). Itseäni luonnollisesti kiinnostivat juuri variegoidut aroidit. Ja niitä totisesti löytyi! Muutamilla kojuilla oli esimerkiksi kasapäin Alocasia Black Velvet Pink variegatoja. Piti hokea itselle “Sulla on jo, sulla on jo, sulla on jo…” etten olisi kiikuttanut mukaani hattaralehtisiä ihanuuksia.

Colocasiat olivat oma “porttihuumeeni” huonekasviharrastuksen syvenemiseen, ja olikin todella upeaa nähdä myös niitä kasapäin. Omalle Colocasia esculenta ‘Redemptionilleni’ kävi vähän kalpaten sen viettäessä kesää ulkona, ja jonkun vapaalla ollut kissa päätti tehdä kasvista itselleen ilmaisen lelun, joten oli ihana nähdä Redemption livenä loistossaan.

Millaisia myyjiä MyBotanikassa oli? 

Mukana oli monipuolisesti erilaisia myyjiä, ja osastojen koko vaihteli pienistä markkinapöydistä suurempiin osastoihin vitriinikaappeineen. Osa myyjistä oli hieman pienempiä tai omaa varastoaan myyviä harvinaisten kasvien keräilijöitä. Osa myyjistä taas oli alan isompia nimiä. MyBotanika toi paikalle Euroopan suuria maahantuojia, tukkuja ja jälleenmyyjiä. Tunsin jotenkin pienen sisäisen fanityttöni heräävän, kun näin tunnettujen brändien, kuten Plnts, Harmony Plants, Araflora, 4aroids ja Equagenera, osastot. 

Maksuvälineinä toimi yleisimmin käteinen sekä PayPal. Isommilla myyjillä oli myös korttikoneet. Suosittelen silti ottamaan käteistä mukaan.
Ehkä olisin kaivannut vieläkin enemmän yksisarvisia vaikka sitten ihan vaan näytille johonkin lasikaappiin tms. Mutta enpä valita tästäkään! Valikoima oli todella mainio!

Kuka saa osallistua MyBotanikaan? Ovatko ulkomaalaiset vieraat tervetulleita? 

MyBotanika on avoin ihan kaikille. Et tarvitse kutsua, ei tarvitse olla itse myyjä, eikä oikeastaan ole mitään vaateita. Voit olla vaikka omistamatta yhtään kasvia ja asua mökissä Mount Everestin sivukukkulalla, ja olet tervetullut mukaan pääsylipulla. Tämän kerran sisäänpääsymaksu oli 10 euroa, mikä on minusta äärimmäisen kohtuuhintainen. Se, että lippu oli kohtuuhintainen, jätti enemmän budjettia ostaa itse kasveja, mistä iso plussa! Monet markkinat Suomessa voivat olla joskus useita kymmeniä euroja, jolloin budjettia itse ostoksille jää vähän.

Sinänsä tapahtuma ei ehkä ole ihan suoraan saavutettavissa, sillä tapahtuma tapahtuu kaksikielisesti saksaksi ja hollanniksi. Sivut kuitenkin on käännetty myös englanniksi, joten mitään sen suurempia ongelmia ei ollut. Lisäksi osaan itse hieman saksaa ja muutaman sanan hollantia, joten se mitä ei itse tapahtumassa ollut käännetty, oli itselleni silti kohtalaisen ymmärrettävissä.

Onko kasvien ostaminen turvallista? 

Erilaiset kasvien tuholaiset, mekaaninen vahinko ja sairaudet ovat osa kasviharrastusta ja enemmän sääntö kuin poikkeus. Jos harrastat kasveja suurissa määrin, useamman vuoden, on harvinaista, jos et joskus saa jonkinlaista tuholaista kasveihisi. Tämä koskee myös isoja kauppoja: aikaa ratkoa invaasioita suurissa kasvitaloissa ei aina ole, enkä ole ikinä käynyt isommassa kasvikaupassa, jossa en näkisi ötököitä. Itse asiassa normaalisti suomalaisissa isommissa kaupoissa ei tarvitse kovin kauaa kaivaa, kun löydät ihan varmana jotain ötököitä. Tuholaiset kuuluvat harrastukseen, eikä tuo asia tuosta hevillä muutu.

Olen myös papukaijaharrastaja, ja sillä puolella Euroopan lintumarkkinat ovat tunnettuja tautipesäkkeitä. Olinkin siksi kiinnostunut siitä, miten kasvipuolella asiat toimisivat. Itse asiassa toinkin mukanani 10x loopin, jolla tarvittaessa pystyin skannaamaan lehtiä. Olin positiivisesti yllättynyt!

Jos vertaan hieman siihen, mitä näen yleensä Suomessa, voisi ötökkätilannetta verrata näin: isossa skaalassa kasvit olivat huomattavasti puhtaampia kuin Suomen isoissa kasvitaloissa. Kaikki markkinoille tuodut kasvit olivat elinvoimaisia. Olisikin järjetöntä tuoda messuille kasvia, jota ei voi myydä, koska se veisi osastolta ja logistisesta näkökulmasta tilaa joltain toiselta kasvilta, jonka voisi myydä. Lisäksi messujen osallistujat jo lähtökohtaisesti ovat kiihkeitä harrastajia, joten kasvien kohtelu messuilla on paljon kunnioittavampaa vieraiden toimesta kuin jos Huittisten Karen tulisi pikku kullannuppujensa kanssa “vähän kattelemaan kukkia”. (Tahtoisin joskus älähtää lujasti, kun näen aikuisten sallivan lastensa talloa myymälöiden alemman tason lehtiä tai siirtelevän kasveja viis veisaamatta siitä, että lehti jää vaikka kahden ruukun väliin.) Siksikin keskimäärin kasvit olivat parempivointisia kuin mitä löytäisit suomalaisista suuremmista myymälöistä.

Lisäksi tuntui siltä, että kasvien puhtaus oli ylpeyskysymys. Harvinaisuuksen myyjät ottavat asian vakavasti ja suhtautuvat intensiivisesti aiheeseen. Kulttuurillisesti voisi sanoa, että myyjien keskuudessa oli selkeästi tietynlainen voimakkaampi emootio, joka liittyi omiin kasveihin ja niiden myyntiin. Ehkä sen voisi pukea niin, että myyjät olivat jotenkin vahvemmin “yhteydessä” myymiinsä kasveihin, ja kasviharrastus oli todella voimakas osa heidän identiteettiään.

Kasvien ostaminen MyBotanikasta on turvallista, kunhan muistat karanteenin.

Oliko kaikki sitten täysin 100% tuholaisvapaata tai ötökkävapaata? Ei toki. En sinänsä nähnyt yhtään villakilpikirvoja, en yhtään eläviä vihannespunkkeja, enkä myöskään ripsiäisinvaasioita enkä kilpikirvoja. Sen sijaan näin jäänteitä seitistä parissa kasvissa, mutta molemmissa tapauksissa seitti ei ollut suoraan tunnistettavissa vihannespunkin seitiksi, eikä toisaalta hämähäkinkään, koska seitti oli hieman rullaantunutta. Joissain kasveissa oli nähtävissä hopeisina häivähtäviä merkkejä ripsiäisten aiemmasta läsnäolosta. Lisäksi näin joissain lehdissä vioitusta, jota en kyennyt tunnistamaan. Yhtä kasvia nostaessani sen lehdistä lehahti ilmaan vaaleanbeige, siivekäs olento, mutten nähnyt tarkemmin mikä. Mutta tässä kaikki. Ja paikalla oli tuhansia kasveja. Jos useista tuhansista löydän muutamasta jotain pientä, on se aika hyvin. Esim jos vertaan Suomen suuriin taloihin, oli MyBotanikassa todella puhdasta. Ihan hiljattain kolusin läpi kaikki pk-seudun suuremmat myymälät, eikä yhtäkään paikkaa ollut, jossa en olisi löytänyt pahasti tuholaisten saastuttamaa kasvia. MyBotanikassa en nähnyt tällaista ollenkaan.

Messuilta ostamieni tai saamieni kasvieni kohdalla ei tuholaisia myöskään näkynyt suoriltaan, mutta kun purin kasvit, luikerteli laukussa noin 4 cm multainen jonkinlainen liero, ja yhdestä sammalpohjasta kapusi jonkinlainen perhosen tai koisan toukka. Vaikka kyseessä voisi olla hyviksiä, jos et tiedä lajia tarkemmin, tulokkaat on valitettavasti tapettava ja hävitettävä. Niitä ei saa päästää ulos (ja tuskin haluat omaa lemmikki-koisatoukkaa.) Juttelinkin Millefolian Emilian kanssa, joka sanoitti hyvin, että jos kyseessä on vieraslaji ja sen päästää luontoon, se saattaa levitä. Eli jos haet ulkomailta kasveja ja löydät mitään epäilyttävää, on tärkeää, ettei se leviä.

Karanteenin merkitystä ei myöskään voi tarpeeksi alleviivata. Avaa laukkusi kaukana aiemmista kasveistasi, heitä kaikki pakkausmateriaalit pois heti, älä uudelleenkäytä kasvupohjia, puhdista kuljetusvälineistö, ja jatka karanteenia hieman normaalia karanteeniasi pitempään. Muista myös pestä kädet huolellisesti tulokkaita käsiteltyäsi, ja jos touhuat enemmänkin niiden parissa, vaihda varoiksi vaatteesi. Se kuulostaa ehkä paljolta, mutta koska itse myös myyn kasveja, on kriittisen tärkeää, etteivät tuholaiset leviä.

Tästä “pelottelusta” huolimatta sanoisin, että kasvien tuominen MyBotanikasta on turvallista. Voisin väittää, että joiltain osin se saattaa olla jopa turvallisempaa kuin massiivisten kasvimyymälöiden kasvin tuominen. Muista vaan karanteeni ja puhtaus, ja pärjäät ihan hyvin.

Mitä kasveja toin mukanani?

Tapahtuman sponsorilla, Downtown Plant Clubilla, oli kookkaahko osasto, jonne suuntasin aivan ensimmäiseksi. Siellä näinkin haaveilemani Alocasia longiloba ‘Purplen’, joka lähti heti matkaan. Emmin hieman, josko myös Alocasia loco lähtisi, mutta päätin, että locon voin tilata myöhemmin erikseen. Sen sijaan silmiini osui kasvi, josta olin kuullut ensimmäisen kerran vasta ihan pari viikkoa sitten! Nimittäin Alocasia watsoniana ‘Lightning’. Se oli niin upea, etten voinut jättää sitä. Molemmissa näissä tiesin, että kuljettaminen olisi riski, koska etenkin longiloba voisi olla todella vaikea saada kotiin vahingoittumatta – se kun on sellainen vähän pitemmänpuoleinen kaveri, jonka pakkaaminen ja ahtaminen laukkuun kaikkien muiden tavaroiden mukana olisi vaikeampaa kuin vaikka jonkun Pringles-purkkiin menevän vauvakasvin.

Näillä kuitenkin startattiin! Olin ensimmäisten asiakkaiden joukossa, joten sain lahjakassin, jossa mukana tuli Anthurium magnificum x papillilaminum sekä kaksi siemenpakettia. Toinen on Anthurium crystallinum x Anthurium nigrolaminum gigi – ja toinen on villikortti, Anthurium noid x  Anthurium papillilaminum. Jos termistö ei ole tuttu, x tarkoittaa sitä, että kyseessä on hybridi, ja emokasvit on merkin molemmin puolin. “Noid” puolestaan tarkoittaa vaan yksinkertaisesti “No ID”, eli ei tunnistettu. Näin ollen tiedän, että tämän siemenen toinen vanhempi oli A. papillilaminum, mutta toisesta ei ole tietoa. Jännittävä nähdä, mitä sieltä tulee!

Mag x Papi oli myös suurehko, mutta sen muovikotelo oli juuri ja juuri sentilleen sopivan kokoinen matkatavaralaukkuuni! Plus, se olisi ensimmäinen hieman kehittyneempi Anthuriumini (Kuljetus teki kaksi pientä vekkiä lehteen, mikä kismittää, mutta silti aika hyvin selvitty ottaen huomioon kasvin koon!)

Tapasin myös valtavan mukavan Timin (Plantmanruhr – TropiCal Leaf), jolta minulla on Philodendron micans pink -pistokas. Ostin Timiltä haaveilemani Alocasia chienlii ‘Antoro Velvetin’, minkä lisäksi Tim antoi minulle lahjaksi Philodendron micans ‘Halon’.

Lahjat eivät loppuneet suinkaan siihen! Voitin nimittäin theplantaccountin giveawaysta Anthurium warocqueanumin ja sain kaveriksi tilin pitäjältä Myrtheltä myös Philodendron burle marx Fantasyn.

Löysin myös hyvällä hinnalla valtavan suloisen Alocasia x amazonica ‘Polly’ pinkin Berryltä (one_rootifull_mess). Se lähti mukaan myös. Hyvät hinnat eivät loppuneet siihen, vaan tapahtuman loppua kohden myyjät laittoivat tarjouksia. Olin lähes jättämässä haaveilemani Philodendron x serratum ‘Caramel Marblen’ hyllyyn käytyäni kuikuilemassa sitä useita kertoja JaRoRi Plantsin kojulla. Mutta myyjät antoivat lopulta sen tason tarjouksen, etten ole eläessäni kuullut mitään Caramel Marblea myytävän niin edullisesti. En edes kämäisintä pistokasta! Ja tässä sentään on monilehtinen, erittäin hyvin juurtunut vauvakasvi, jonka joka lehdessä on variegointia.

Yksi messutavoitteistani oli löytää yksi oikeasti jo vähän harvinaisempi kasvi. Jos ei nyt yksisarvista, niin ainakin harvinaisuuksien keskitason yläpuolelta. Täksi kasviksi valikoitui pitkän harkinnan jälkeen Alocasia azlanii variegata PK Plantsilta. Jo ensimmäisen kerran käydessäni PK Plantsin pisteellä pistin merkille kauniin, terhakan vauvakasvin, jolla oli koko pöydän kaunein variegaatio. Olin tullut kuitenkin alunperin katsomaan vaaleanpunertavaa Anthuriumia ja tiedustelin muita kasveja, joten en kysynyt vielä tästä lehdestä. En ollut ihan varma, mikä se oli, mutta jokin Alocasia aivan varmasti. Kävin sitten pari kertaa uudelleen, ja taisin kysyä kolmannella vierailullani varmistusta, että mikä tuo minuun niin maagisesti vaikuttava kasvi oikein oli. Lopulta sitten mietin, että mieluummin ostan tämän kasvin nyt, ehkä hieman tyyriimmällä kuin millä saisin tilattua vaikka Thaimaasta, mutta tietäen tasan mitä ostan, keneltä ostan, mistä ostan.

Kaupat tehtiin, ja puodin omistaja Philipp antoi kaupan päälle lahjaksi Alocasia odora ‘Okinawa silverin’. Aroidpedian mukaan Okinawa silver on A. odoran ainoa variegoitu muunnos, ja joskus kasvista kuuleekin puhuttavan vain nimellä Alocasia Okinawa variegata. Tätä voi verrata Alocasia Frydekiin. Joskus kuulet puhuttavan “Alocasia Frydek variegatasta”, mutta todellisuudessa kyseessä on Alocasia micholitzianan variegoitu muoto. Eli “Frydek” itsessään tarkoittaa micholitzianaa variegaatiolla, ja “vihreä Frydek” on siis oikeasti Alocasia micholitziana, ei Frydek. Samoin tässä tapauksessa vihreä kasvi on nimeltään Alocasia odora, ja valkoinen variegaatio on ‘Okinawa silver’.

Kasviloottia tuli siis paljon! Itse asiassa sen verran, että saatujen ja voitettujen kasvien johdosta tilaa kuljettamiseen oli paljon vähemmän kuin mihin olin varautunut. Positiivinen ongelma!

“Oliko se helppoa?”

Kasvien tuominen itsessään on kohtalaisen helppoa. EU-maiden välillä saat kuljettaa huonekasvin matkatavaroissasi, kunhan se sopii sinne täysin. Et siis voi kantaa kasvia esim sylissäsi lentokoneessa. Sen on mahduttava laukkuusi joko edessä olevan penkin alle tai laukussa istuinten yläpuolella olevaan säilytystilaan. Saat tuoda kasveja EU-maiden välillä kohtuullisissa määrin, ja vain omaan henkilökohtaiseen käyttöösi. Eli siksi minäkään en tarjoutunut tuomaan teille tilauskasveja. Niin kauan, kun haet kasvin itsellesi, etkä tuo laarikaupalla, kaikki on ok.

Vinkki: Mene ensimmäisten joukossa lentokoneeseen, jotta saat varmasti pidettyä laukkusi matkustamossa. Jos kone on täynnä, laukkusi saatetaan pyytää siirtämään ruumaan, jossa sen käsittely voi olla kohtalaisen rajua ja jossa voi lisäksi olla kylmä.

Muista toki, että esim kudosviljeltyjen kasvien kohdalla pussin sisältö lasketaan nesteeksi. Nesteitä saat ottaa koneeseen yhteensä litran verran, max 100ml pulloissa/pusseissa. Eli jos tosit TC-vauvan, sen pitäisi olla samassa litran pussissa dödösi ja hammastahnasi kanssa. Pääsääntöisesti kaikki kostea, mitä voisit levittää veitsellä, lasketaan lentokoneessa nesteeksi (esim huulivoiteet, kasvorasva, hyytelö). Ole siis tästä tarkka, kun valikoit tuotavia kasveja.

Jos olet tottunut matkaaja, itse matka oli kohtalaisen helppo. Jos taas et ole niin kotonasi reissaamisen kanssa vieraissa paikoissa, voi matka olla hiukan monimutkaisempi. Reittini näytti kutakuinkin tältä:

Meno:

HKI -> Lento Kööpenhaminaan (välilasku) -> Lento Amsterdamiin -> Juna Utrecht Centraaliin -> Juna Bunnikiin -> Kävely hotellille (20 min)

Hotellilta Über -> Expo Houten – Paluu hotellille Überilla

Kävely hotellilta bussipysäkille (10 min) -> Bussi Utrech Centraaliin -> Juna Amsterdamiin -> Lento Riikaan -> Lento Helsinkiin

Ajankohtahan on hieman nihkeä varauksille, koska tuossa vaiheessa hinnat alkavat kallistua ja lähihotellit ovat varattuina. Pitää takoa kun rauta on kuumaa, ja jotenkin oli sellainen tunne, että tämä täytyy nyt tehdä.

Itse kasvien tuominen oli helppoa, mutta niiden pakkaaminen lennolle yhteensopivasti vaati hieman kikkailua.

Jos joku nyt lukee tätä, eikä ole tottunut matkustamaan, niin ehkä on hyvä mainita, että olen pakkomielteinen matkan optimoija. Esimerkiksi Amsterdamiin lennät vaikka 2,5 tunnissa …tai 23 tunnissa. Ja mitä vain tuosta väliltä. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi tässäkin tilanteessa käytin tuntikausia löytääkseni lennon, joka 1) ei kestä liian pitkään 2) sallii matkatavaran ja henkilökohtaisen esineen (en halunnut laittaa kasveja ruumaan paiskottavaksi) 3) on edes semi-siedettävä kukkarolle. Siedettävin kombinaatio oli sellainen, jossa meno kesti noin 5,5h, paluu hieman yli 8h, molemmissa välilasku.

No eihän se nyt ihan niin mennyt. Kun jäljellä oli enää Riikan ja Helsingin välinen lento, tuli jotain ongelmia, ja kone myöhästyi viitisen tuntia. Se oli nihkeä aika, koska tämä tarkoitti, että kone lähti vasta hieman ennen klo 5:ttä aamuyöllä. Lentokentän lattialla nukkuminen neuroten kalliista kasveista litistyneinä laukussa – ai että ku ehanaa. Joo ei. (Kyllä, näin pitkästä myöhästymisestä voi hakea korvauksia. Lisäksi lentoyhtiö oli antelias ja tarjosi ruhtinaaliset 5 euroa käytettäväksi lentokentällä ruokailuun. Kiva. Viidellä eurolla ostat lentokentällä ehkä yhden limpparin, jugurtin tai suklaapatukan.)

Nukkumista lentokentän lattialla / Sleeping at the airport floor

Hotellin kohdalla optimoin myös. Jos hotelli on todella lähellä messukeskusta, se on kallis. Jos taas kaukana, matkat messukeskukseen voivat olla rasittavia ja käydä kalliiksi nekin.  Ottaako aamiaiset vai ei? Ja sitten tietty vielä on otettava huomioon se, miten pääsee asemalta hotellille. Koska tulin julkisilla, laskeskelin, että säästän noin 30 e, jos kävelen juna-aseman ja hotellin välikön. Myönnän, että kun raahasin 20 minuuttia kantamuksiani 26 asteen lämmössä maailman pisimmältä tuntuvaa suoraa, se 30 e olisi tuntunut pieneltä rahalta. 😀

Tässä vaiheessa lentokenttien ja rautatieasemien välillä juoksemisen jälkeen tämä pitkä suora sai minut kyseenalaistamaan valintojani. / After running around at the airports and railway stations for the whole day, this long road made me question some of the traveling choices I had made.

Vaikeinta oli kuitenkin kasvien turvallinen pakkaaminen. Kun menet messuille, et ehkä tiedä, mitä tuot takaisin mukanasi, joten tarvittavien pakkausvälineiden arviointi voi olla hankalaa. Jos mukanasi on vain käsimatkatavaroita, et saa tuoda myöskään esim saksia lentokoneessa. Jos et osta paikan päältä saksia (ja heitä pois ennen lähtöä), on kaikki materiaali hoidettava ilman leikkaamista. Minulla kesti kolmisen tuntia pakata kaikki kasvit ja pelata tetristä. Koska kasveja tuli myös enemmän kuin suunniteltua, jätin hyvästit toiselle kenkäparilleni. Ne jäivät lentokentälle saatelapulla, että etsivät uutta kotia. Näin sain kaiken nippinappi mahtumaan. Täysin ei lehtivahingoilta säästytty, vaan kahdessa kasveista tuli lehtiin pari vekkiä, mutta se on ihan hyvin ottaen huomioon sen, miten pieneen tilaan kaikki piti saada mahtumaan. Kuin ihmeen kaupalla A. longiloba ‘Purple’ selvisi perille täydellisessä kunnossa! 

Summaus

MyBotanika oli todella mahtava elämys! Tapahtuma oli hyvin järjestetty, Expo Houten toimii hyvin saavutettavuuden osalta, ihmiset olivat mukavia, ostaminen mutkatonta ja elämyksenä niin monen kasvin näkeminen nyt vaan oli ihan mielettömän upea kokemus. Se vaatii tottakai taloudellisesti hyvää tilannetta ja investointeja sekä kykyä matkustaa jouhevasti, mutta jos se on sinulle mahdollista, suosittelen lämpimästi käymään. 

Vinkit: